ترجمه : نسرین بیرق دار
آتنا ، دختر زئوس ، خدای خدایان و “متیس” خدابانوئی از خانواده تایتان ها است که قبل از المپیان سلطنت میکردند. وقتی پیشگویان به زئوس خبر دادند که “متیس” باردار است و فرزندی قوی تر از زئوس بدنیا خواهد آورد ، زئوس از خشم همسرش باردارش را بلعید اما بعد از چندی سردرد بسیار شدیدی گرفت و هفاستوس آهنگر خدایان، با تبرزین سر زئوس را شکاف و از شکاف آن آتنا به شکل یک زن بالغ با لباس جنگی بدنیا آمد و به جای گریه نوزادی ، نعره ای سلحشورانه زد. آتنا فرزند محبوب زئوس گشت و آنقدر زئوس به او مهربانی و بخشش کرد که خدایان دیگر را به حسد واداشت. او به خدابانوی باکره مشهور است چون هرگز ازدواج نکرد.
آتنا قوی ، خونسرد و خویشتن دار و با نظم است. گرچه او خدابانوی دفاع و جنگ سلحشورانه است اما با ” ارس” خدای جنگ متفاوت است زیرا که در جنگ بیش از خشونت ، از استراتژی و دیسیپلین نظامی استفاده میکند و کارش حمایت شهروندان آتن است. جنگ برای آتنا ، برای حفظ شئونات اخلاقی است تا خونریزی و کشتن و قتل و غارت. میتوان گفت از نظر مرام اخلاقی، آتنا بیشتر به برادرش آپولو نزدیک است تا به ارس خدای جنگ چونکه در کارهایش عقل و حسابگری و لوگوس را بکار میگیرد که برای یونانیان داشتن لوگوس ، مقدس شمرده میشد. . آتنا زنانگی خودرا در زیر کلاهخود طلائی و پیش بند ی از پوست بز که از پدرش زئوس هدیه گرفته و سپر طلائی که نقش سر مدوسا بر آن حک شده است. تصویر مدوسا همان تصویری است که مردان با نگریستن به آن تبدیل به سنگ میشده اند .
آتنا، بعنوان یک ایزد بانوی باهوش ، مدبر است و همیشه با هدف و برنامه پیش میرود. ( بخاطر بسپریم که او از سر زئوس بدنیا آمده) . او خدا بانوی مدافع قوانین و سلسله مراتب طبقاتی است.قدرت خدائی او در ایجاد فرهنگ ، تمدن و فرم دادن مجلس سنا و قانونگزاری در آتن آشکار است. آتنا خدابانوی خرد، جنگ و هنرهای خلاق است. او به انسانها رام کردن اسبان ، واستفاده از جنگل ها و صنایع دستی را هدیه داد. آتنا استعدادهایش در جهت رضایت پدر و همچنین حمایت اوست . او مغرورانه و جسورانه ” میگوید که ” هیچ مادری مرا نزاده است. من مردانگی را حرمت میگذارم الا در ازدواج . بله من با تمام وجودم دختر پدرم هستم”.
او مورد احترام ترین و قوی ترین خدابانو در تفکر مردسالاری یونانی و همچنین کوه المپ است و لقب اش ” دختر پدر” ست. آتنا صدای زنانه نظم و سامان شهروندی و تمدن است و شهر آتن به نام او است. در حالیکه او را از حیث قدرت بعد از زئوس به شمار می آورند، از جهاتی باید گفت که او با زئوس برابر است. در ایلیاد ، هومر دائما آنها را با هم صدا میکند: ” ای پدر زئوس و ای آتنا” . “هسیود” تاریخ نگار هم او را مساوی با پدرش زئوس در قدرت و در درک و هوشمندی میداند.
آتنا خدابانوی سنجش و داوری است اما داوری های آتنا بر حسب احساسات شخصی خودش نیست بلکه بر اساس اصول اخلاقی و موازین راستی است. شاید بکارت او بطور سمبولیک رمز این باشد که این خدابانو در قضاوت و دادگری ، خرد پاک را بدون وسوسه ها و تمنا ی خواسته های شخص خودش بکار میگیرد .
بیدار کردن این آرکی تایپ ، بیدار کردن تعمق و توازن اندیشه و سنجش چیزها با هم و داوری اخلاقی و بدون در نظر گرفتن احساسات شخصی است. البته باید بر حذر بود که شمشیر آتنا گاهی دو لبه هم میشود و خونسردی او
میتواند منجر به یخ زدگی و بی احساسی نیز بشود.
از نقطه نظر روانشناسی ژرف ، آتنا ” آنیموس” را در زنان قوی میکند و زنان آتنائی ، استعداد و تمایل شان بیش از دلبری و جستجوی مرد و ایجاد رابطه رمانتیک و یا ازدواج ، در تحصیل و پژوهش و شغل و بدست آوردن موقعیت اجتماعی برابر با مردان در اجتماع است. زنان آتنائی در حرفه قضاوت و وکالت و فعالیت های سیاسی و فمینیستی و همینطور در امور بازرگانی و مدیریت ، قابلیت های فراوانی دارند.
منابع : ایلیاد و اودیسه هومر
Pagan Meditation by JeaneParis
Idea, Essence and Archetype by Kent Palmer
خیلی ممنون کتابهای جالب و خیلی خوبی برای دانلود گذاشتین
زن آتنایی تنهاترین زن تاریخ است!
آتنا در عین حال الهه ی عقل و خرد و دانش بوده و در عین حال از اولیس و فرزندش تلماک بعد از جنگ تروا هم محافظت میکرده و هم آموزش خرد را به پسرش اولیس میداده .
مرسی خیلی کامل و جذاب بود. اگه براتون امکان داره منبع مناسب برای مطالعه روانشناسی شخصیت های اساطیری معرفی کنید
ممنون عالی بود.
تونستم در مورد اسمم مطالب جالبی رو بدست بیارم باز هم مرسی.
مرسی از مطلب خوبتون قبلادر مجله خانواده سبز خونده بودم که آتنا خدای علم و دانش است که حامی صلح نیز هست مطالبی که نوشتین خیلی با خصوصیات و عقاید من مطابقت داره اون دوست خوبی که گفت زن آتنایی تنها زن تاریخ هست باید بگم نظر شما درست ولی این تنهایی زیباست چون به آدم مجال خوب اندیشیدن میده در آخر اینکه جالب که خصوصیات یک اسم این قدربرشخصیت آدم موثر
سلام با تشکر از اینکه این اطلاعات را در اختیار ما گذاشتید من هم با نظر دوستمون آتنا خانم موافقم چون اسم واقعا در رفتار و تفکر آدما یا شاید بهتر باشه بگم در زندگیه آدما هم نقش اساسی داره منم بشتر از اینکه به فکر احساساتم باشم بیشتر به دنبال پیشرفت و رقابت با جنس مخالفم هستم..یه دوست منو به اسب سرکش لقب داده.
اسب های سرکش آتنا نیستند آرتمیسن بعد هم اینم بدون این روانشناسی شخصیته نه اسامی در ضمن این تنهایی اصلا قشنگ نیست کسی که قدرت خدا بانو آتنا رو داره همیشه در حال دفاع کردن از مرداست و در ایران چون آمار دخترای آرتمیسی زیاده پس در نتیجه نفرت از خدابانوی عقل زیاده بدی دختر عقل کل اینکه کمتر محبوبه
عالی بووووود خیلی جالب بود مررررررررسی الان من دچار خودشیفتگی شدم :ذی :”>
عالی بووووود خیلی جالب بود مررررررررسی الان من دچار خودشیفتگی شدم :دی :”>
ممنونم و کاش همه اطلاعات کافی داشتن و به کرات به من نمی گفتن که آتنا یه اسم عربیه…
دخترم اتنافقط ۳سال داردمن اطرف دخترم ازشماتشکرمیکنم وبه امیداینکه یک روزدخترم بزرگ شه وبتونه این نوشته من رابخونه باتشکر
ممنون از لطفتان. باعث افتخار ماست که دل یک مادر را شاد کردیم.
به عجب اسمی :-pعاشقشم:x
سلام مطالبتون خیلی جالبند من میخوام بیشتر بدونم البته در مورد جادو وروشهای جادوگری در قبل از میلاد مسیح ودر قبایل آمریکای جنوبی میخوام بدونم وقتی یک نفر رو جادو میکردند چطور باطلش میکردند در این مورد من اصلا منبعی ندیدم لطف جوابتون روی ایمیلم بفرستید اگر ممکن هست با تشکر
خیلی عالی و خوب بود ممنون
جالب بود