در باب نام و نشان عیلام
نام عیلام را می توان سرزمین مردم خدای [دانا] معنی نمود:
Eliam [N] [E] [S]
the people of God
نام دیگر و بومی عیلام یعنی هلتمتی (هل-تمپت) را نیز سرزمین خدای فرزانه گرفته اند. هر دو نام با اهورامزدا خدای دانای پارسیان همخوانی دارند که لابد معادل پارسی خدای بزرگ عیلامیان خومبان بوده است که سوای اهورامزدا یادآور جمشید صاحب جام درخشان است:
در نقش برجستهٔ کورانگون ایزد ناشناختهٔ عیلامی بر تختی که به مانند ماری چنبره زده، نشستهاست و جامی در دست راست دارد که دو جریان آذرخش گونه یا آب از ان بیرون زده و هر یک به سمت دو فرد کنار او در حرکت است و وارد جامی میشود که در دستان انهاست. در سمت چپ و در کنار ایزد، ایزدبانویی یا همسر وی بر تختی نشسته ایزدبانو تاج یا سرپوشی با دو شاخ بزرگ، که تاج خدایان است بر سر دارد و دستهایش به سنت عیلامیان در مقابل سینه و شکم برهم گذاشته شدهاست. آتشدان فروزان در مقابل ایزدان قرار گرفته و سه نفر با اندکی فاصله در مقابل آنان ایستادهاند، فرد جلویی جام مقدس را در دست دارد که شراره آذرخش ایزد وارد آن میشود.
و از نظر والتر هینز عیلامشناس و ایرانشناس مشهور آلمانی نگهدارندگان جام شاه و برادران یا جانشینان وی هستند و ایننقش برجستهٔ ایزد آسمان، هومبان و ایزد بانوی کنار وی، کریریشا یا ایزد آسمان و مادر خدایان و همسر هومبان، آپارتی یا پارتی است.
در اوستا، فرگرد اول وندیداد، عیلام و پارس تحت نام مشترک وَرِنه (سرزمین خوشی و برگزیده) سرزمین آفریدهٔ اهورا مزدا و زادگاه فریدون (کوروش) به شمار رفته اند.
