معنی هندوایرانی سرزمین گوشِن تورات
نظر به اینکه سرزمین گوشن در تورات محل مراتع خوب ذکر شده است، لذا آن می تواند از زبان هندوایرانی اسکیتان شهر اسکیتوپل (بیت شئان اسرائیل) سپاه مادیای اسکیتی (یوزارسیف) و یا از زبان آریائیان میتانی رهبری کننده هیکسوسها (حاکمان خارجی) در معنی محل تهیهٔ احشام گرفته شده باشد که از این میان نظر اولی یعنی منشأ اسکیتی آن محتمل تر است:
गोषणि adj. goshaNi acquiring or procuring cattle
در بارهٔ سرزمین گوشن (Gosen) که در تورات به آن اشاره شده، گفته شده است، منطقهای در مصر است که بنیاسرائیل در دوران حضورشان در آنجا ساکن بودند. این سرزمین به عنوان سرزمینی حاصلخیز با مراتع فراوان توصیف شده است و در شرق دلتای نیل قرار داشته است.
بر اساس روایت تورات، یعقوب و خانوادهاش به دعوت یوسف، پسرش که در مصر مقام بالایی داشت، به این سرزمین کوچ کردند. در دوران حضورشان در گوشن، بنیاسرائیل از امنیت و رفاه برخوردار بودند تا اینکه بعدها فرعون جدیدی به قدرت رسید که آنها را به بردگی گرفت. گفته شده است: نام «گوشن» ممکن است از کلمهٔ مصری «قش» به معنای «زمین مرتفع» یا «مرتع» گرفته شده باشد. برخی پژوهشگران معتقدند که این منطقه ممکن است با منطقه ای در شرق دلتا که قبلاً توسط قبایل سامیتبار عرب سکونت داشت، مرتبط باشد.
به طور خلاصه، سرزمین گوشن در تورات منطقهای در مصر است که بنیاسرائیل در آن زندگی میکردند و به دلیل حاصلخیزی و مراتع فراوانش شناخته میشد.
نظریات غالب پیشین در این باب را چنین آورده اند:
سرزمین گوشِن (عبری: אֶרֶץ גֹּשֶׁן) در کتاب مقدس عبری به عنوان مکانی در مصر که توسط فرعون به بنیاسرائیل داده شده
است، نامگذاری شده است. یوسف (سفر پیدایش، پیدایش ۴۵:۹–۱۰)، و سرزمینی که بعداً در زمان خروج بنیاسرائیل از مصر از آنجا مصر را ترک کردند. گمان می رود که در شرق دلتای نیل، مصر سفلی واقع شده باشد. شاید در یا نزدیک آواریس، مقّر قدرت پادشاهان هیکسوس.
برخی از مصرشناسان ارتباطی را با نام gsm که در اشاره به دریاچهای در پاپیروس آناستازی چهارم استفاده شده است، پیشنهاد کردهاند، زیرا به نظر میرسد که این نام به عنوان یک نام مستعار در وادی تومیلات استفاده شده است برخی از محققان این نام gsm را به احتمال زیاد یک وامواژه سامی میدانند که احتمالاً از ریشه سامی gšm به معنای «باران، طوفان» گرفته شده است. دونالد ردفورد، در حالی که محل گوشن را انکار نمیکند، منشأ متفاوتی برای این نام ارائه میدهد و آن را از «گاسمو»، حاکمان بادیهنشین قِداریها که از قرن هفتم پیش از میلاد در دلتای شرقی ساکن بودند، مشتق میکند، اما جان ون سترز این را بعید میداند. مارک جانزن استدلال میکند که عدم اشاره به سرزمین گوشن در متون کتاب مقدس از قرن ششم پیش از میلاد یا بعد از آن، پیشنهاد ردفورد را بعید میکند.